Koffiebonen

Van koffiebonen tot koffie

Koffiebonen (oftewel coffea) zijn bonen van de vrucht van de koffieplant en deze worden gebruikt om koffie van te maken. De gedroogde en gebrande zaden zijn de basis voor koffie. Tijdens de rijping van de zaden drukken de bonen tegen elkaar aan, waardoor de karakteristieke vorm van de boon ontstaat.

De meeste koffiebonen zijn afkomstig uit tropische landen waar de koffiebonen worden verbouwd op plantages. Hierna worden ze geëxporteerd naar landen met een gematigd klimaat en zijn de koffiebonen gereed voor gebruik. vervolgens kunt u via de koffie webshop van Koffietheeplaza uw koffiebonen of gemalen koffie kopen.

Verschillende soorten en merken koffiebonen

Koffiebonen zijn er in verschillende soorten en maten. Niet alleen de boon zelf, maar ook het land van herkomst is van invloed op de smaak van koffie. De twee bekendste soorten bonen zijn de Arabica en de Robusta. Veel koffie bestaat uit een mengsel van deze twee bonensoorten.

De Arabica wordt in gebieden in Afrika en Zuid-Amerika verbouwd. Deze bonen hebben een milde smaak, een fijne geur en zijn niet zo krachtig. De totale wereldproductie van koffiebonen bestaat maar liefst voor 70% uit deze koffieboon.

De Robusta wordt verbouwd in koffiegebieden in Azië, Brazilië en Afrika. Deze bonen bevatten een sterke smaak en zijn veel krachtiger dan de Arabica bonen. Robusta bonen worden daarom vooral gebruikt in oplos- en instantkoffie en in koffiemelanges.

Sterk of minder sterk?

Sommige mensen houden van sterke koffie en anderen weer van minder sterke koffie. Het hangt er vanaf wat uw smaak is, want smaken verschillen. Voor het maken van koffie kunt u natuurlijk zelf bepalen welk soort koffiebonen u gebruikt en hoe sterk u uw koffie gaat zetten. Veel mensen denken dat donkere koffie erg sterk is, maar het zijn juist de lichte bonen die de sterkte van de koffie bepalen. Houdt u liever van een minder sterke koffie? Dan kunt u melk in uw koffie doen of juist donkere bonen gebruiken.

Tips voor het bewaren van koffiebonen

Meer info over koffiebonen op: www.koffiebonen.info/ - het koffiebonen info portaal

Terug naar overzicht